Na to masz dziś ochotę?

Jajka flamenco

Kategoria przepisu: Obiad

  • 30 minut
  • dla 4 osób
  • 407 kcal / porcję

Składniki:

4 jaja
3 pomidory
125 g zielonego groszku
2 ziemniaki
150 g szynki parmeńskiej
pół żółtej papryki
pół czerwonej papryki
1 cebula
3 ząbki czosnku
3 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki siekanej zielonej pietruszki
sól
pieprz

Sposób przygotowania:

Ugotować ziemniaki, ostudzić i obrać, następnie pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w plastry, obie papryki pokroić w wąskie paski. Rozgrzać olej kokosowy na patelni i kolejno dodać pokrojone: cebulę, paprykę. Smażyć ok. 5 min. Dodać przygotowane wcześniej ziemniaki i obrane ze skórki, pokrojone w kostkę pomidory. Smażyć do momentu, aż wszystkie składniki będą zarumienione i miękkie (ok. 10 min.), następnie dodać groszek, szynkę parmeńską, poszarpaną palcami na mniejsze kawałki, rozgnieciony czosnek i drobno posiekaną nać pietruszki. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Zmniejszyć temperaturę, łyżką równo rozprowadzić masę po całej powierzchni patelni. Zrobić 4 wgłębienia i do każdego z nich wbić po jednym jajku. Przykryć pokrywką i dusić 3-5 min.

Tagi: jaja, pomidory, zielony groszek, ziemniaki, szynka parmeńska, papryka, olej kokosowy