Na to masz dziś ochotę?

Jajka faszerowane awokado

  • 30 minut
  • dla 10 osób
  • 139 kcal / porcję

Składniki:

10 jajek
2 awokado
2 ząbki czosnku
5 łyżek pokrojonego w kostkę sera mozzarella
3 łyżki posiekanego świeżego lubczyku
3 łyżki posiekanej świeżej bazylii
kilka listków świeżej bazylii do ozdoby
sok z 1/4 cytryny
sól himalajska
pieprz

Sposób przygotowania:

Żółtka z przekrojonych na pół jajek blendujemy z miąższem awokado. Dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku, ser, posiekane zioła.  Miksujemy całość na gładką konsystencję i doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Nadzienie nakładamy do połówek białek łyżeczką lub wyciskamy z rękawa. Na koniec ozdabiamy bazylią.

 

tagi: żółtka jaj, awokado, czosnek, ser, bazylia, lubczyk, sok z cytryny, sół himalajska, pieprz