Jajka faszerowane szynką
Kategoria przepisu: Śniadanie
Składniki:
6-8 jaj
25 dag chudej szynki z indyka
1 mały świeży ogórek
drobno posiekany szczypiorek
1 pomidor
jogurt naturalnykozi lub owczy
1 ogórek kiszony
kilka marynowanych grzybków (opcjonalnie)
natka pietruszki
łyżeczka papryki w proszku
cukier
sól himalajska
pieprz
Sposób przygotowania:
Przygotować sos tatarski: do jogurtu naturalnego koziego lub owczego dodać pokrojony w kostkę ogórek kiszony, szczypiorek, marynowane grzybki, posiekaną drobno natkę pietruszki oraz paprykę w proszku.
Jaja gotować na twardo, obrać i pokroić na pół. Wyjąć żółtka i rozcierać z trzema łyżkami sosu tatarskiego na gładką masę. Dodać drobno posiekaną szynkę, szczypiorek i pół świeżego ogórka. Następnie wymieszać i dodać przyprawy. Pastę nałożyć do połówek jaj, udekorować pomidorem, pozostałym ogórkiem i sosem tatarskim.
Tagi: jaja, szynka z indyka, ogórek, szczypiorek, pomidor, jogurt naturalny, ogórek kiszony, marynowane grzyby