Na to masz dziś ochotę?

Jaglana tarta ze śliwkami

Kategoria przepisu: Deser/Przekąska

  • 75 minut
  • dla 12 osób
  • 329 kcal / porcję

Składniki:

spód:
szklanka mąki orkiszowej lub gryczanej
szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
100 g suszonych owoców (moreli, daktyli, fig lub żurawiny)
100 g masła
jajko
łyżeczka proszku do pieczenia
nadzienie:
250 g serka mascarpone
200 ml śmietany kremówki
jajko
2 łyżki cukru pudru
0,5 kg śliwek

Sposób przygotowania:

Kaszę jaglaną miksujemy z drobno pokrojonymi suszonymi owocami, dodajemy pozostałe składniki, zagniatamy ciasto, zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na przynajmniej pół godziny. Wylepiamy ciastem formę i podpiekamy przez 10 minut w temperaturze 180°C. Miksujemy serek mascarpone z jajkiem, cukrem pudrem i śmietaną.  Wylewamy masę serową na ciasto, układamy pokrojone śliwki. Tartę pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

tagi: maka orkiszowa, mąka gryczana, kasza jaglana, suszone morele, suszone daktyle, suszone figi, suszona żurawina, masło, jajko, serek mascarpone, śmietanka kremówka, śliwki