Jabłkowy strudel z migdałami
Kategoria przepisu: Deser/Przekąska
Składniki:
ciasto:
300 g mąki
jajko
4 łyżki oleju
10 łyżek wody
szczypta soli
nadzienie:
0,5 kg jabłek
30 g migdałów
50 g cukru
łyżeczka cynamonu
dodatkowo: 4 łyżki masła, cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Składniki na ciasto łączymy, zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy około pół godziny w lodówce.Obieramy jabłka i kroimy je w drobną kostkę. Przez chwilę podduszamy w garnuszku, aby zmiękły. Dodajemy resztę składników nadzienia. Ciasto wałkujemy w prostokąt, smarujemy połową roztopionego masła, nakładamy nadzienie i zawijamy w rulon. Wierzch smarujemy resztą masła i posypujemy migdałami. Pieczemy ciasto przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
tagi: mąka, jaja, olej, woda, jabłka, migdały, cukier, cynamon