Na to masz dziś ochotę?

Jabłkowo-śliwkowe listki

Kategoria przepisu: Deser/Przekąska

  • 20 minut
  • dla 6 osób
  • 275 kcal / porcję

Składniki:

1,5 kg jabłek
1,5 kg śliwek
5 łyżek wody
3 łyżki cukru lub miodu
opcjonalnie: cynamon, imbir, goździki

Sposób przygotowania:

Jabłka pozbawiamy gniazd, kroimy je w kostkę, wrzucamy do dużego garnka o grubym dnie. Dodajemy pokrojone w cząstki śliwki, wodę, cukier, wybrane przyprawy i zagotowujemy. Gotujemy 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając. Miksujemy owoce na gładką masę, wylewamy na blachy wyłożone papierem do pieczenia.Suszymy masę w piekarniku z włączonym termoobiegiem w temperaturze 100°C. Gdy masa zacznie bez trudu odchodzić od papieru i nie będzie się kleić, to znak, że jest gotowa.Owocowe płaty kroimy na mniejsze porcje lub zwijamy w rulony. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.

tagi: jabłka, śliwki, woda