Na to masz dziś ochotę?

Jabłka zapiekane z serem kozim

Kategoria przepisu: Deser/Przekąska

  • 30 minut
  • dla 4 osób
  • 319 kcal / porcję

Składniki:

1 opakowanie sera koziego
6 jabłek
75 g marcepana
2 łyżki miodu
2 łyżki zmielonych drobno orzechów, najlepiej laskowych
2-3 łyżki jogurtu koziego lub owczego

Sposób przygotowania:

Jabłka umyć, przekroić na pół i usunąć środek z pestkami. Z marcepana zrobić 12 małych kuleczek i włożyć po jednej do środka każdej połówki jabłka. Polać jabłka miodem i posypać orzechami. Piec przez ok. 20 min. w temp. 200°C. Ser wymieszać z jogurtem, aż do uzyskania delikatnej konsystencji kremu. Podawać krem do gorących jabłek.

Tagi: ser kozi, jabłka, marcepan, miód, orzechy, jogurt kozi, jogurt owczy