Na to masz dziś ochotę?

Imbirowy dorsz z pieczonymi warzywami

Kategoria przepisu: Obiad

  • 40 minut
  • dla 2 osób
  • 507 kcal / porcję

Składniki:

• 2 porcje fileta z dorsza mrożonego
• 1 ½ łyżki masła klarowanego
• 4 marchewki
• ½ selera
majeranek
• słodka papryka
• pieprz ziarnisty świeżo zmielony

SOS IMBIROWY:
• świeży korzeń imbiru (kawałek wielkości kciuka)
• 2 ząbki czosnku
• 1 ½ masła klarowanego
• ½ szklanki mleka kokosowego
• ½ szklanki bulionu warzywnego
• 2 łyżki soku z cytryny
• sól himalajska

Sposób przygotowania:

Filety z dorsza odmrażamy, płuczemy, nacieramy masłem klarowanym i obtaczamy w przyprawach. Układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem, obok układamy warzywa: marchewkę pokrojoną w ćwiartki i seler pokrojony w drobne słupki na kształt frytek. Warzywa również posypujemy przyprawami i obkładamy kawałeczkami masła klarowanego. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20-30 minut w temperaturze 180°C. Imbir obieramy i drobno siekamy. Przeciskamy czosnek przez praskę i wraz z imbirem dodajemy na patelnię z rozgrzanym masłem klarowanym. Gdy nieco zmiękną, dodajemy mleko kokosowe i bulion warzywny. Gdy płyn się zredukuje, przyprawiamy solą himalajską, sokiem z cytryny i dusimy około kwadransa lub do momentu, gdy sos zgęstnieje. Polewamy nim rybę oraz warzywa.

tagi: filet z dorsza, masło klarowane, marchew, seler, imbir, czosnek, mleko kokosowe, bulion warzywny, sól himalajska, sok z cytryny