Hummus z ciecierzycy
Kategoria przepisu: Kolacja , Śniadanie
Składniki:
125 g suszonej ciecierzycy
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka świeżo posiekanej pietruszki
2 ząbki czosnku
3 łyżki soku cytrynowego
sól himalajska
Sposób przygotowania:
Ciecierzycę moczyć przez ok. 10 godzin. Po tym czasie gotować ok. 40 min. na średnim ogniu. Odcedzony wywar zachować, a ziarno zmiksować razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i oliwą. W razie potrzeby dodać odrobinę wywaru, tak aby masa miała kremową konsystencję. Wymieszać z pietruszką, solą i sokiem cytrynowym.
Hummus jest doskonałą pastą do smarowania do kanapek. Można go również podawać jako dip do świeżych warzyw.
Tagi: ciecierzyca, oliwa z oliwek, pietruszka, czosnek, sok z cytryny, sól himalajska