Na to masz dziś ochotę?

Gulasz z mięsem, dynią i ciecierzycą

Kategoria przepisu: Kolacja , Obiad

  • 120 minut
  • dla 6 osób
  • 1542 kcal / porcję

Składniki:

puszka ciecierzycy
2 puszki pomidorów bez skórki
0,5 kg dyni
2 marchewki
2 cebule
4 ząbki czosnku
300 g łopatki wieprzowej
1 łyżka oregano
sól, pieprz, liść laurowy, 3 ziarnka ziela angielskiego
ok 250 ml bulionu warzywnego
* szklanka wytrawnego czerwonego wina

Sposób przygotowania:

Odcedzamy ciecierzycę. Cebulę drobno siekamy, po czym podsmażamy na patelni. Dodajemy pokrojone w kostkę mięso i smażymy. Obieramy dynię i marchew. Dynię kroimy w kostkę, a marchewkę w talarki.  Do mięsa dodajemy marchew, czosnek, bulion, pomidory i przyprawy (ewentualnie wino). Gulasz dusimy na małym ogniu ok. 1,5 h. Pół godziny przed końcem gotowania dodajemy dynię i ciecierzycę.

tagi: ciecierzyca, puszka pomidorów, dynia, marchewka, cebula, czosnek, łopatka wieprzowa, oregano,  czerwone wino wytrwane