Na to masz dziś ochotę?

Gulasz w piwie po podhalańsku

Kategoria przepisu: Obiad

  • 90 minut
  • dla 4 osób
  • 380 kcal / porcję

Składniki:

1 kg wieprzowiny
0,5 l piwa
0,5 l bulionu
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki smalcu
4 łyżki koncentratu pomidorowego
łyżka mielonej papryki
sól, pieprz
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania:

Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem, wrzucamy na patelnię i podsmażamy na smalcu. Dodajemy cebulę i paprykę w proszku. Gdy mięso się zrumieni, zalewamy je piwem, dodajemy koncentrat pomidorowy, czosnek, przyprawy. Potrawę dusimy około 60 minut, aż mięso będzie miękkie. Przed podaniem posypujemy świeżą natką pietruszki. Podajemy z chlebem lub ziemniakami.

tagi: wieprzowina, piwo, cebula, czosnek, bulion,  koncentrat pomidorowy