Na to masz dziś ochotę?

Guacamole z awokado

Kategoria przepisu: Deser/Przekąska

  • 30 minut
  • dla 4 osób
  • 127,5 kcal / porcję

Składniki:

2 dojrzałe awokado
1 dojrzały pomidor
kilka gałązek świeżej kolendry lub pietruszki
1 mała papryczka chili
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
3 łyżki soku z limonki
sól himalajska

Sposób przygotowania:

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Papryczkę chilli drobno siekamy. Z pomidorów usuwamy pestki, a miąższ kroimy w kostkę. Kolendrę lub pietruszkę drobno siekamy.
Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę. Miąższ wyjmujemy łyżką z łupiny, przekładamy do miseczki. Dodajemy sok z limonki i mieszamy, rozgniatając awokado na gładką masę. Następnie dodajemy chilli, pomidora, czosnek, cebulę, sól – mieszamy. Posypujemy posiekaną kolendrą lub pietruszką. Podajemy z pieczywem, samodzielnie wypieczonymi nachosami lub jako dip do świeżych warzyw.

Tagi: awokado, pomidor, kolendra, pietruszka, chilli, cebula, czosnek, sok z limonki, sól himalajska