Na to masz dziś ochotę?

Gryczane naleśniki na słodko

Kategoria przepisu: Deser/Przekąska , Kolacja

  • 30 minut
  • dla 4 osób
  • 353 kcal / porcję

Składniki:

CIASTO NALEŚNIKOWE:
120 g mąki gryczanej
150 ml mleka kokosowego
150 ml wody
2 jajka
1 łyżka ciemnego kakao
szczypta soli himalajskiej
szczypta cynamonu
2 łyżki oleju kokosowego

MUS:
1 dojrzały banan
2 jabłka
1 łyżka cynamonu
3 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki na ciasto miksujemy. Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy i wlewamy ciasto. Po kilku minutach obracamy naleśnik. Obieramy banana i jabłka (usuwamy z nich gniazda nasienne), kroimy na małe kawałki. Wkładamy owoce do niewielkiego garnka i dusimy na małym ogniu, dodając sok z cytryny oraz cynamon. Jeśli zaczną przywierać, dolewamy odrobinę wody. Blendujemy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowe naleśniki smarujemy musem, po czym skręcamy je w rulony lub składamy w koperty.

tagi: mąka gryczana, olej kokosowy, woda, jajka, ciemne kakao, sól himalajska, cynamon, mleko kokosowe, banan, jabłko, sok z cytryny