Na to masz dziś ochotę?

Gröt – owsianka z jabłkami na mleku

Kategoria przepisu: Deser/Przekąska , Śniadanie

  • 15 minut
  • dla 4 osób
  • 147 kcal / porcję

Składniki:

60-80 g płatków owsianych
250-300 ml wody
pół jabłka
garść suszonej żurawiny
200 ml mleka
cynamon
opcjonalnie: łyżeczka miodu

Sposób przygotowania:

Płatki wsypujemy do rondla, zalewamy wodą i gotujemy, aż powstanie gęsta masa. Wykładamy masę owsianą na środek miseczki. Jabłko kroimy na drobną kostkę, razem ze skórką, posypujemy szczyptą cynamonu i łączymy je z owsianką.  Dodajemy żurawinę i opcjonalnie miód, a na koniec dolewamy zimnego mleka.

 

tagi: płatki owsiane, woda, jabłko, suszone żurawina, mleko, cynamon, miód