Na to masz dziś ochotę?

Grillowana pierś z kurczaka z salsą mango

Kategoria przepisu: Kolacja , Obiad

  • 30 minut
  • dla 4 osób
  • 390 kcal / porcję

Składniki:

2 podwójne piersi kurczaka
awokado
mango
limonka
½ cebuli
papryczka chili
sól, pieprz, zioła
oliwa z pestek winogron
korzeń imbiru
zielona sałata

Sposób przygotowania:

Piersi kurczaka oczyszczamy i rozcinamy na mniejsze cząstki, solimy i przyprawiamy ziołami. Grillujemy na patelni. Przygotowujemy salsę: rozcinamy papryczkę chili i usuwamy biały miąższ. Siekamy drobno chili wraz z połówką cebuli. Dodajemy sok z ½ limonki i oliwę z pestek winogron. Obieramy mango i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki łączymy i odstawiamy na kwadrans w chłodne miejsce. Awokado obieramy i kroimy w plasterki, podobnie imbir. Grillowanego kurczaka kroimy w kawałki, układamy na sałacie, dodajemy awokado, imbir i salsę z mango.

tagi: filet z kurczaka, limonka, oliwa z pestek winogron, mango, cebula, awokado, imbir, sól, pieprz