Na to masz dziś ochotę?

Granola pomarańczowo-kokosowa

Kategoria przepisu: Kolacja , Śniadanie

  • 45 minut
  • dla 3 osób
  • 680 kcal / porcję

Składniki:

2/3 szklanki płatków owsianych
1/4 szklanki wiórek kokosowych
garść pestek dyni
garść orzechów laskowych
1 łyżka oleju kokosowego
2 łyżki miodu
1 pomarańcza

Sposób przygotowania:

Posiekać orzechy i wymieszać ze sobą wszystkie sypkie składniki. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. Z połówki pomarańczy wycisnąć sok, a z drugiej połówki wydrążyć miąższ i drobno go posiekać. Wymieszać olej kokosowy z miodem, sokiem i miąższem z pomarańczy, a następnie dodać go do wymieszanych płatków, wiórek i orzechów. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć na nim równomiernie wymieszane i sklejone składniki granoli. Piec przez 20-25 minut i koniecznie przemieszać dwa razy. Po wyjęciu wystudzić i pokruszyć – podawać z mlekiem roślinnym.

 

Tagi: orzechy laskowe, wiórki kokosowe, pestki dyni, płatki owsiane, pomarańcza, olej kokosowy, miód