Na to masz dziś ochotę?

Goleń wołowa duszona z warzywami

Kategoria przepisu: Obiad

  • 90 minut
  • dla 4 osób
  • kcal / porcję

Składniki:

0,5 kg goleni wołowej
3 papryki w różnych kolorach:
czerwona, żółta i zielona
2 marchewki
1 czerwona cebula
200 g fasolki szparagowej
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżeczka tymianku
szczypta chili
szczypta pieprzu
2 szklanki wody
2 łyżki oleju
2 łyżki sosu sojowego

Sposób przygotowania:

Wołowinę umyj, osusz, mięso oddziel od kości i pokrój w kostkę. Podsmaż na rozgrzanym oleju przez 10 minut. Dodaj wszystkie przyprawy do podsmażonej wołowiny, podlej 2 szklankami wody i duś pod przykryciem przez 30 minut, pilnując, by płyn całkowicie nie wyparował – w razie potrzeby dolej odrobinę wody. Cebulę obierz, pokrój w piórka. Marchewkę potnij na plastry. Szparagi pokrój w paski. Papryki pozbaw gniazd nasiennych, pokrój w słupki. Dodaj warzywa do mięsa i duś kolejne 30 minut.Dopraw danie sosem sojowym, podawaj samo lub z dodatkami, np. z ryżem.

Smacznego!

tagi: goleń wołowa, papryka czerwona, żółta, zielona, marchewka, czerwona cebula, fasolka szparagowa, sól, tymianek, chilli, pieprz, olej, sos sojowy