Na to masz dziś ochotę?

Fuczki – placki z kiszonej kapusty

Kategoria przepisu: Kolacja , Obiad

  • 20 minut
  • dla 4 osób
  • 262 kcal / porcję

Składniki:

300 g kiszonej kapusty (waga po odciśnięciu wody)
200 g mąki pszennej
200 ml mleka
jajko
śmietana
sól, pieprz
opcjonalnie: kminek, cząber lub majeranek
olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Z mąki, mleka i jajka przygotowujemy ciasto naleśnikowe, które łączymy z odciśniętą i posiekaną kapustą. Doprawiamy do smaku przyprawami i smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni. Fuczki podajemy ciepłe z dodatkiem kwaśnej śmietany. Pasują jako dodatek do ryb i mięsa.

tagi: kiszona kapusta, mąka pszenna, mleko, jajko, śmietana, sól, pieprz, olej