Na to masz dziś ochotę?

Frytki z batatów

Kategoria przepisu: Kolacja , Obiad

  • 50 minut
  • dla 4 osób
  • 280 kcal / porcję

Składniki:

3 bataty
przyprawy: sól, kolendra, słodka papryka, chili, pieprz czarny
6 łyżek oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Bataty obieramy i kroimy w słupki. Przygotowujemy przyprawy, mieszając je ze sobą. Słupki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pilnujemy, aby słupki nie nakładały się na siebie. Bataty polewamy oliwą i posypujemy mieszanką przypraw.  Pieczemy, aż frytki zaczną nabierać koloru i się rumienić, ok. 30-35 minut w temp. 180°C. Pod koniec pieczenia zwracamy uwagę na to, żeby się zbyt mocno nie przypiekły.

Smacznego!

Przepisem oraz fotografią podzieliła się z nami czytelniczka, pani Katarzyna Kosmala. Serdecznie dziękujemy!

tagi: bataty, oliwa z oliwek, sól, kolendra, słodka papryka, chili, pieprz czarny