Frytki z batatów
Kategoria przepisu: Kolacja , Obiad
Składniki:
3 bataty
przyprawy: sól, kolendra, słodka papryka, chili, pieprz czarny
6 łyżek oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Bataty obieramy i kroimy w słupki. Przygotowujemy przyprawy, mieszając je ze sobą. Słupki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pilnujemy, aby słupki nie nakładały się na siebie. Bataty polewamy oliwą i posypujemy mieszanką przypraw. Pieczemy, aż frytki zaczną nabierać koloru i się rumienić, ok. 30-35 minut w temp. 180°C. Pod koniec pieczenia zwracamy uwagę na to, żeby się zbyt mocno nie przypiekły.
Smacznego!
Przepisem oraz fotografią podzieliła się z nami czytelniczka, pani Katarzyna Kosmala. Serdecznie dziękujemy!
tagi: bataty, oliwa z oliwek, sól, kolendra, słodka papryka, chili, pieprz czarny