Farsz z amarantusa do nadziewanych warzyw
Kategoria przepisu: Kolacja , Obiad
Składniki:
dowolne warzywa do nadziania (cukinie, bakłażany, pomidory lub papryki)
2 łyżki mąki z amarantusa
3 pieczarki
1 cebula
5 łyżek czerwonej soczewicy
4 plastry sera feta
pieprz ziołowy
bazylia
sól himalajska
Sposób przygotowania:
Warzywa oczyścić, zachowując miąższ (oprócz ziaren z papryki); oprószyć wewnątrz pieprzem, bazylią i odrobiną soli himalajskiej (bakłażany najpierw osolić, pozostawić na kwadrans, potem opłukać i przyprawić bazylią). Cebulę i pieczarki pokroić i poddusić na wodzie. Gdy zmiękną, dodać przyprawy. Ugotować soczewicę i wymieszać z pieczarkami, mąką z amarantusa, cebulką, miąższem z wydrążonego warzywa oraz rozdrobnionym serem feta. Doprawić pieprzem i bazylią. Farszem wypełniać warzywa, piec w temperaturze 200°C przez 20 minut.
Tagi: amarantus, pieczarki, soczewica, ser feta, cebula