Na to masz dziś ochotę?

Farsz z amarantusa do nadziewanych warzyw

Kategoria przepisu: Kolacja , Obiad

  • 45 minut
  • dla 1 osób
  • 485 kcal / porcję

Składniki:

dowolne warzywa do nadziania (cukinie, bakłażany, pomidory lub papryki)
2 łyżki mąki z amarantusa
3 pieczarki
1 cebula
5 łyżek czerwonej soczewicy
4 plastry sera feta
pieprz ziołowy
bazylia
sól himalajska

Sposób przygotowania:

Warzywa oczyścić, zachowując miąższ (oprócz ziaren z papryki); oprószyć wewnątrz pieprzem, bazylią i odrobiną soli himalajskiej (bakłażany najpierw osolić, pozostawić na kwadrans, potem opłukać i przyprawić bazylią). Cebulę i pieczarki pokroić i poddusić na wodzie. Gdy zmiękną, dodać przyprawy. Ugotować soczewicę i wymieszać z pieczarkami, mąką z amarantusa, cebulką, miąższem z wydrążonego warzywa oraz rozdrobnionym serem feta. Doprawić pieprzem i bazylią. Farszem wypełniać warzywa, piec w temperaturze 200°C przez 20 minut.

Tagi: amarantus, pieczarki, soczewica, ser feta, cebula