Na to masz dziś ochotę?

Enchilada

Kategoria przepisu: Obiad

  • 45 minut
  • dla 4 osób
  • 709 kcal / porcję

Składniki:

340 g mielonego mięsa z indyka
1 czerwona papryka
240 g pomidorów z puszki
280 ml jogurtu naturalnego
4 łyżki rodzynek
4 łyżki tartego żółtego sera
1 ząbek czosnku
1 cebula
2 łyżki oleju ryżowego
2 jajka
8 gotowych tortilli pełnoziarnistych
szczypta soli himalajskiej

Sposób przygotowania:

Pomidory, cebulę, czosnek i szczyptę soli miksujemy w blenderze na gładką masę. Na patelni na 1 łyżce oleju dusimy zmiksowane warzywa na bardzo małym ogniu przez 5 min, aż powstanie gęsty sos.
Jajka miksujemy z jogurtem naturalnym, dodajemy łyżkę gorącego sosu i szybko mieszamy. Następnie masę stopniowo wlewamy na patelnię z sosem,  całość mieszając. Na drugiej patelni na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso z indyka z pokrojoną w kostkę papryką i rodzynkami.  Gotowy farsz rozprowadzamy na środku tortilli i każdą zwijamy w rulon.Układamy w naczyniu do zapiekania, polewamy sosem, posypać serem i zapiekamy 15 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C, aż sos zacznie bulgotać, a ser przypiekać. Podawać na gorąco.

Tagi: mięso mielone z indyka, papryka, pomidory z puszki, jogurt naturalny, rodzynki, żółty ser, olej ryżowy, jajka, tortilla pełnoziarnista, sól himalajska