Na to masz dziś ochotę?

Dzyndzałki

Kategoria przepisu: Kolacja

  • 70 minut
  • dla 4 osób
  • kcal / porcję

Składniki:

0,5 kg mąki
jajko
300 ml ciepłej wody
masło lub kwaśna śmietana
szczypta soli
0,5 kg mielonej wołowiny na zrazy
cebula
majeranek, sól, pieprz
natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Przygotowujemy ciasto: mąkę mieszamy z solą i jajkiem, stopniowo dodając wodę. Wyrabiamy, aż będzie miękkie i elastyczne. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i odstawiamy na pół godziny.

Przygotowujemy farsz: mięso dokładnie mieszamy z drobno posiekaną cebulą i przyprawami. Ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy krążki, na środek kładziemy farsz, zlepiamy brzegi. Gotujemy w osolonym wrzątku 8-10 minut. Podajemy w rosole lub osobno, polane masłem lub kwaśną śmietaną, udekorowane pietruszką.

tagi: mąka, jajko, woda, masło, sól, mielona wołowina, cebula, majeranek, pieprz, natka pietruszki