Na to masz dziś ochotę?

Dynia z mięsem i makaronem

Kategoria przepisu: Obiad

  • 30 minut
  • dla 2 osób
  • 392 kcal / porcję

Składniki:

300 g zmielonej wołowiny
200 g dyni obranej ze skóry
1 marchewka
2 łyżki oleju z pestek dyni
1 szklanka makaronu bezglutenowego (ugotowanego al dente)
1 cebula
2 ząbki czosnku
1/2 puszki pomidorów całych
oregano
sól himalajska
pieprz
bazylia
pestki dyni

Sposób przygotowania:

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Obieraczką wykrawać z dyni długie wstążki, a oczyszczoną marchewkę pokroić nożem na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać olej z pestek dyni, dodać drobno pokrojone czosnek i cebulę. Chwilę podsmażać. Dodać mięso, a po chwili dynię z marchewką oraz posiekane pomidory. Całość wymieszać i trzymać na średnim ogniu około 10 minut do momentu, gdy składniki zmiękną. Na koniec dodać makaron i przyprawy: pieprz, oregano, sól himalajską i bazylię. Ozdobić pestkami z dyni.

Tagi: dynia, wołowina, marchew, pestki dyni, czosnek, cebula, pomidory, makaron bezglutenowy, pieprz, oregano, sól himalajska, bazylia