Na to masz dziś ochotę?

Duszona wołowina z Hongkongu

Kategoria przepisu: Obiad

  • 120 minut
  • dla 4 osób
  • 291,5 kcal / porcję

Składniki:

2,5 cm świeżego imbiru
225 g marchewki
500 g wołowiny bez kości
1 cebula pokrojona na plasterki
4 ząbki czosnku
2 łyżki pasty curry
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka wytrawnego sherry
1 łyżeczka soli himalajskiej
1 łyżka wywaru z grzybów (opcjonalnie)
2,5 szklanki gorącej wody

Sposób przygotowania:

Wołowinę w całości włożyć do garnka, dodać posiekany czosnek i imbir, marchew pokrojoną w krążki i cebulę posiekaną w piórka. Dolać 2,5 szklanki wrzątku i 2 łyżki pasty curry, łyżkę soku z cytryny, zagotować. Gotować na wolnym ogniu przez półtorej godziny, obracając co jakiś czas kawałek mięsa dotąd, aż będzie miękkie. Następnie odlać wodę, lekko przestudzoną wołowinę pokroić w paski, przełożyć do naczynia żaroodpornego wraz z warzywami, dodać drugą łyżkę soku z cytryny, sól himalajską, sherry i opcjonalnie wywar z grzybów. Piec przez pół godziny w 200oC.

Tagi: imbir, marchew, wołowina, cebula, czosnek, curry, sok z cytryny, sherry