Domowy ketchup z cukinii
Kategoria przepisu: Dodatki do potraw
Składniki:
1 1/2 kg cukinii
2 cebule
2 pomidory
1 łyżeczka soli himalajskiej
1 łyżeczka pieprzu cayenne
1 łyżeczka papryki słodkiej
3 łyżki octu balsamicznego
Sposób przygotowania:
Umytą cukinię obieramy, kroimy wzdłuż na pół i pozbawiamy nasion. Cebulę obieramy, ścieramy wraz z cukinią na tarce o grubych oczkach, a następnie blendujemy. Warzywa podgotowujemy w rondelku 20-30 min, aż się rozgotują. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórek, a następnie drobno kroimy i podduszamy je w drugim rondelku, aż się rozpadną. Pomidory dodajemy do gotującej się cukinii, doprawiamy octem balsamicznym i przyprawami. Po zagotowaniu całość jeszcze raz dokładnie mieszamy. Przekładamy gorącą masę do wyparzonych i umytych słoiczków, wekujemy.
tagi: cukinia, cebula, pomidory, ocet balsamiczny, sól himalajska, pieprz cayenne, papryka słodka