Na to masz dziś ochotę?

Domowe mleko z orzechów laskowych

Kategoria przepisu: Dodatki do potraw , Śniadanie

  • 30 minut
  • dla 4 osób
  • 290 kcal / porcję

Składniki:

2 szklanki orzechów laskowych
4 szklanki wody + woda do namoczenia orzechów

Sposób przygotowania:

Orzechy laskowe zalać zimną wodą – tak, aby w całości je przykryła. Powinny stać w niej przez 8 godzin lub najlepiej całą noc. Następnego dnia odlać wodę oraz przepłukać orzechy. Po odcedzeniu włożyć je do misy blendera lub malaksera i zalać 4 szklankami wody. Miksować na wysokich obrotach, aż do uzyskania konsystencji papki. Powstałą masę przecedzić i kilkukrotnie odcisnąć. Mleko należy przechowywać w lodówce, a przed użyciem zamieszać.

Tagi: orzechy laskowe, woda