Na to masz dziś ochotę?

Domowe ciasto z suszonymi owocami

Kategoria przepisu: Deser/Przekąska

  • 90 minut
  • dla 12 osób
  • 423 kcal / porcję

Składniki:

250 g mąki pszennej
150 g cukru
250 g masła lub margaryny
5 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
starta skórka z cytryny
400 g bakalii: orzechów laskowych, moreli, daktyli, rodzynek

Sposób przygotowania:

Bakalie kroimy na mniejsze kawałki. Orzechy odkładamy, a owoce przepłukujemy gorącą wodą i odsączamy, po czym obtaczamy w kilku łyżkach mąki. Masło w temperaturze pokojowej miksujemy z cukrem i stopniowo dodajemy jajka, a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy bakalie i startą skórkę cytryny.Ciasto przekładamy do formy keksowej (o długości ok. 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 180˚C. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy ciasto do ostudzenia.

tagi: mąka pszenna, cukier, masło, jajka, proszek do pieczenia, skórka z cytryny, bakalie