Domowe ciasto z suszonymi owocami
Kategoria przepisu: Deser/Przekąska
Składniki:
250 g mąki pszennej
150 g cukru
250 g masła lub margaryny
5 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
starta skórka z cytryny
400 g bakalii: orzechów laskowych, moreli, daktyli, rodzynek
Sposób przygotowania:
Bakalie kroimy na mniejsze kawałki. Orzechy odkładamy, a owoce przepłukujemy gorącą wodą i odsączamy, po czym obtaczamy w kilku łyżkach mąki. Masło w temperaturze pokojowej miksujemy z cukrem i stopniowo dodajemy jajka, a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy bakalie i startą skórkę cytryny.Ciasto przekładamy do formy keksowej (o długości ok. 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 180˚C. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy ciasto do ostudzenia.
tagi: mąka pszenna, cukier, masło, jajka, proszek do pieczenia, skórka z cytryny, bakalie