Dietetyczna grochówka
Kategoria przepisu: Obiad
Składniki:
1 szklanka grochu
1 pietruszka
1 marchewka
1/4 selera
1 sztuka liścia laurowego
2 ziarna ziela angielskiego
szczypta Soli himalajskiej
szczypta pieprzu ziołowego
szczypta majeranku
1 gałązka kopru
Sposób przygotowania:
Groch płuczemy i gotujemy do miękkości w 2 szklankach wody. W tym samym czasie w niewielkiej ilości wody gotujemy do miękkości pietruszkę, marchewkę i selera z listkiem laurowym i zielem angielskim. Odcedzamy i ścieramy na tarce. Miękki groch blendujemy z warzywami, doprawiamy szczyptą soli, pieprzu i majeranku. Grochówkę podajemy z gałązką świeżego koperku.
tagi: groch, pietruszka, marchewka, seler, liść laurowy, ziele angielskie, sól himalajska, pieprz ziołowy, majeranek, koper.