Deser z płatków owsianych i owoców
Kategoria przepisu: Deser/Przekąska
Składniki:
2 szklanki owoców (jagód, truskawek, malin lub nektarynek)
1/3 szklanki płatków owsianych
2 łyżki mąki pełnoziarnistej
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżeczki miodu gryczanego
2 łyżki oleju kokosowego
cynamon
szczypta soli himalajskiej
Sposób przygotowania:
Płatki owsiane moczyć przez chwilę w wodzie, odcedzić je i wymieszać z mąką, łyżeczką miodu, cynamonem, szczyptą soli himalajskiej oraz łyżką oleju kokosowego. Dobrze połączyć składniki. Kokilki nasmarować pozostałym olejem kokosowym. Owoce (truskawki, jagody, maliny lub nektarynki) wymieszać z sokiem z cytryny i miodem, a następnie wyłożyć na dno kokilek i przykryć kruszonką z płatków. Piec w 180°C przez 15 minut.
Tagi: płatki owsiane, mąka pełnoziarnista, miód, cynamon, sól himalajska, olej kokosowy, owoce, sok z cytryny