Na to masz dziś ochotę?

Deser z kakao, awokado i daktyli

Kategoria przepisu: Deser/Przekąska

  • 35 minut
  • dla 2 osób
  • 310 kcal / porcję

Składniki:

1 duże lub dwa małe dojrzałe awokado
2 łyżki kakao
5 suszonych daktyli
1 łyżeczka syropu klonowego
1 łyżka mleka kokosowego
garść orzechów laskowych

Sposób przygotowania:

Daktyle bez pestek zalać wrzątkiem i odstawić na pół godziny. Awokado wydrążyć łyżeczką. Miąższ rozgnieść widelcem, a następnie zblendować z daktylami, kakao i syropem klonowym. Jeśli oczekujemy bardziej płynnej konsystencji, można dodać mleko kokosowe. Przełożyć do ozdobnych miseczek lub pucharków, udekorować orzechami laskowymi. Deser można podawać jako samodzielne danie lub z dodatkami  np. otrębami lub waflami ryżowymi.

Tagi: daktyle, awokado, kakao, syrop klonowy, mleko kokosowe, orzechy laskowe