Na to masz dziś ochotę?

Deser ryżowy z mango

Kategoria przepisu: Deser/Przekąska

  • 30 minut
  • dla 4 osób
  • 260 kcal / porcję

Składniki:

¾ szklanki ryżu basmati
¾ szklanki wody
1 mango
1 łyżeczka miodu
1 ½ szklanki mleka kokosowego
cynamon

Sposób przygotowania:

Ryż ugotuj w wodzie z 1 szklanką mleka kokosowego i z dodatkiem cynamonu. Mango umyj, przekrój na pół, oddziel od pestki i obierz. Pokrój w kostkę i połowę podgrzej w pozostałym mleku z dodatkiem miodu. Wszystko zblenduj na gładki sos. W szerokich szklankach lub przezroczystych
miseczkach ułóż warstwę ryżu do wysokości, wyłóż ciepły sos mango, na niego kolejną warstwę ryżu i świeże mango na wierzch. Oprósz cynamonem.

tagi: ryż basmati, mleko kokosowe, cynamon, mango, miód, woda