Na to masz dziś ochotę?

Czerwony krem z kalarepy

Kategoria przepisu: Obiad

  • 50 minut
  • dla 4 osób
  • 270,5 kcal / porcję

Składniki:

2 buraczki
2 kalarepy
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki oleju ryżowego
1,5 l bulionu warzywno-wołowego
1 łyżka octu winnego z czerwonego wina
sól himalajska
pieprz ziołowy
natka pietruszki
majeranek

Sposób przygotowania:

Czosnek i cebulę posiekać. Podsmażyć na oleju ryżowym. Dodać pokrojone w drobną kostkę buraczki, dusić 10 minut. W tym czasie pokroić w kostkę kalarepę. Dodać do buraków, zalać bulionem i gotować na małym ogniu 30 minut, aż warzywa zmiękną. Po tym czasie zmiksować je z dodatkiem octu winnego i przypraw. Posypać posiekaną natką pietruszki.

Tagi: kalarepa, buraczki, olej ryżowy, bulion warzywno-wołowy, cebula, czosnek, ocet winny z czerwonego wina, sól himalajska, pieprz ziołowy, natka pietruszki, majeranek