Na to masz dziś ochotę?

Czekoladowe ciasto z buraka

Kategoria przepisu: Deser/Przekąska

  • 120 minut
  • dla foremka osób
  • kcal / porcję

Składniki:

ciasto:
300 g ugotowanych i obranych buraków
200 ml oleju
4 jajka
200 g mąki
200 g cukru
40 g kakao
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
polewa:
tabliczka gorzkiej czekolady
śmietana kremówka
tabliczka białej czekolady
łyżka soku z buraków

Sposób przygotowania:

Buraki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości, a następnie miksujemy. Gdy ostygną, dodajemy kolejno jajka oraz wlewamy olej i ponownie miksujemy. W osobnym naczyniu łączymy wszystkie składniki suche. Do składników suchych dodajemy masę buraczano-jajeczną i dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do 180ºC. Przelewamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 50–60 minut. Gdy ciasto ostygnie, możemy udekorować je polewą: podgrzewamy kremówkę (ale nie zagotowujemy), dodajemy drobno posiekaną gorzką czekoladę i mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Możemy także rozpuścić nieco białej czekolady w kremówce i dodać łyżkę soku z buraków.

 

tagi: buraki, olej, jajka, mąka, cukier, kakao, sól, gorzka czekolada, biała czekolada