Na to masz dziś ochotę?

Cytrynowy indyk

Kategoria przepisu: Obiad

  • 40 minut
  • dla 2 osób
  • 250 kcal / porcję

Składniki:

200 g piersi z indyka
1 łyżka oleju kokosowego
kilka plastrów cytryny
sok z połowy cytryny
pieprz, koperek

SOS:
1 cebula
1/3 szklanki białego wina
sok z połowy cytryny
1 łyżka masła klarowanego
sól

Sposób przygotowania:

Skrapiamy indyka sokiem z cytryny i nacieramy olejem kokosowym, oprószamy pieprzem i koperkiem. Mięso przykryte plastrami cytryny pieczemy
w naczyniu żaroodpornym w 200°C – gdy po nakłuciu wypływa przezroczysty płyn, pierś jest gotowa.

SOS:
Cebulę kroimy drobno, podsmażamy na maśle klarowanym. Dodajemy wino, sok z cytryny i sól do smaku. Sos gotujemy aż zgęstnieje, następnie
blendujemy go. Przygotowanym sosem polewamy filet.

 

tagi: indyk, cytryna, olej kokosowy, pieprz, koper, cebula, masło klarowane, sól