Na to masz dziś ochotę?

Ciasto marchewkowe z żurawiną

Kategoria przepisu: Deser/Przekąska

  • 60 minut
  • dla 12 osób
  • 176 kcal / porcję

Składniki:

2 jajka
½ szklanki cukru
1 łyżeczka sody
½ łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
½ szklanki żurawiny
1 szklanka mąki
½ szklanki oleju
szczypta soli
200 g startej na grubych oczkach surowej marchewki

Sposób przygotowania:

Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy olej oraz resztę składników (z wyjątkiem marchewki). Gdy ciasto jest jednolite i wymieszane, dodajemy marchewkę. Przekładamy do okrągłej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180°C. Posypujemy pudrem po przestygnięciu.

Przepisem oraz fotografią podzieliła się z nami czytelniczka, pani Katarzyna Kosmala. Serdecznie dziękujemy!

tagi: jajka, cynamon, żurawina, marchewka