Na to masz dziś ochotę?

Chłodnik z melona

Kategoria przepisu: Kolacja , Obiad

  • 10 minut
  • dla 2 osób
  • 150 kcal / porcję

Składniki:

dojrzały melon
2 łyżki soku z cytryny
¼ łyżeczki soli
¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
¼ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
pół szklanki tłoczonego na zimno soku jabłkowego lub świeżego soku pomarańczowego
gałązka mięty do ozdoby

Sposób przygotowania:

Obieramy melona, usuwamy nasiona i kroimy go na kawałki, a następnie mielimy w malakserze. Dodajemy sok z cytryny, gałkę muszkatołową oraz pieprz. Doprawiamy potrawę solą i dodajemy odrobinę soku pomarańczowego lub jabłkowego. Zupę chłodzimy w lodówce przez mniej więcej dwie godziny i podajemy ją na zimno, udekorowaną gałązką mięty.

 

tagi: melon, sok z cytryny, gałka muszkatołowa, pieprz, sól, sok pomarańczowy, sob jabłkowy, mięta