Na to masz dziś ochotę?

Chleb z otrąb

Kategoria przepisu: Kolacja , Śniadanie

  • 120 minut
  • dla 15 osób
  • 38 kcal / porcję

Składniki:

2 szklanki otrąb owsianych
4 łyżki gęstego jogurtu
4 jajka (oddzielone żółtka i ubite białka)
¼ kostki drożdży
sól himalajska
kminek
cebulka podsmażona z czosnkiem
ulubione zioła

Sposób przygotowania:

Wymieszać otręby z jogurtem i żółtkami, dodać odrobinę soli, kminek, cebulkę, czosnek i inne wybrane zioła. Pokruszyć drożdże. Jeżeli masa wydaje się zbyt ścisła, dodać łyżkę oliwy z oliwek. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować lub wymieszać, odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem na co najmniej pół godziny. W czasie, gdy ciasto rośnie, nagrzać piekarnik do 180°C. Po wyrośnięciu ciasta dodać ubite białka. Delikatnie (bez miksowania) wymieszać z białkami i przełożyć masę do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku z termoobiegiem przez 50 minut. Po upieczeniu zostawić na mniej więcej pół godziny w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.

Tagi: otręby owsiane, jogurt, jajka, drożdże, sól himalajska, kminek, cebula, czosnek