Chleb ryżowy z płatkami jęczmiennymi
Kategoria przepisu: Kolacja , Śniadanie
Składniki:
4 szklanki mąki ryżowej
1 szklanka płatków jęczmiennych
2 szklanki letniej, przegotowanej wody
1 opakowanie drożdży instant
2 łyżeczki soli himalajskiej
Sposób przygotowania:
Mąkę ryżową wymieszać z płatkami jęczmiennymi, solą himalajską i drożdżami. Po dokładnym wymieszaniu składników dolewać stopniowo przegotowaną, letnią wodę, aby ciasto miało półpłynną konsystencję. Tak przygotowane ciasto przełożyć do foremki keksowej (ok. 13×26 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć lnianą ściereczkę i odstawić na 30 min w ciepłe miejsce. Piec w 180oC z termoobiegiem przez 60 min. Po tym czasie sprawdzić patyczkiem, czy jest dobrze upieczone. Kroić po całkowitym wystygnięciu. Z podanej ilości składników uzyskamy chlebek, który możemy podzielić na ok. 25 kromek. Przyjęto, że porcję stanowi ok 5 kromek.
Tagi: mąka ryżowa, płatki jęczmienne, woda, drożdże instant, sól himalajska