Na to masz dziś ochotę?

Chińskie paczuszki

Kategoria przepisu: Obiad

  • 100 minut
  • dla 10 osób
  • 57 kcal / porcję

Składniki:

2 piersi z indyka (porcje wielkości dłoni)
3 grzyby mun
6 łyżek pędów bambusa Tao Tao (odsączonych z zalewy)
1 cebula
kawałek kapusty pekińskiej
pęczek szczypiorku
10 arkuszy papieru ryżowego

marynata:

1 łyżka soku z cytryny
sól himalajska
chili
czarny pieprz
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 łyżeczka mielonego imbiru lub 2 świeżego, startego

Sposób przygotowania:

W większej misce wymieszać składniki marynaty i obtoczyć w niej indyka pokrojonego w kostkę, a następnie wstawić do lodówki na mniej więcej godzinę. Grzyby mun zalać wrzątkiem i odstawić na kwadrans, po tym czasie posiekać w drobne paseczki. Kapustę pekińską poszatkować, cebulę i szczypiorek drobno posiekać. Odsączone pędy bambusa pokroić na mniejsze kawałki, jeśli są w płatach. Warzywa dodać do miski z indykiem w zalewie i dobrze połączyć. Papier ryżowy rozłożyć na blacie i zwilżyć kilkoma kroplami wody, aby zmiękł. Można też zanurzać arkusze na 10 sekund w misce z ciepłą wodą. Na każdym kawałku położyć farsz, zawinąć w kieszonkę. Piec w piekarniku na najwyższej półce w temperaturze 220°C, aż kieszonki się zrumienią, czyli mniej więcej kwadrans.

Tagi: pierś z indyka, grzyby mun, pędy bambusa, cebula, kapusta pekińska, szczypiorek, papier ryżowy, sól himalajska, chili, olej sezamowy, imbir