Na to masz dziś ochotę?

Cebularz

Kategoria przepisu: Deser/Przekąska , Kolacja , Śniadanie

  • 120 minut
  • dla 6 osób
  • 486 kcal / porcję

Składniki:

ciasto:
5 dag świeżych drożdży,
1/2 kg mąki,
łyżka cukru,
szklanka mleka,
jajko,
6 dag masła,
2 łyżeczki soli
farsz:
2 cebule,
3 łyżki maku,
2 łyżki oleju,
łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

Drożdże mieszamy z cukrem, mąką i częścią ciepłego mleka i pozostawiamy do wyrośnięcia. Masło rozpuszczamy z resztą mleka. Dodajemy je wraz z wyrośniętym rozczynem do mąki i soli. Dodajemy roztrzepane jajko. Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Cebulę kroimy w kostkę, gotujemy kilka minut we wrzątku i odcedzamy. Mieszamy z pozostałymi składnikami farszu. Ciasto dzielimy na mniejsze części i rozwałkowujemy je na placek. Na ich wierzch układamy farsz i pozostawiamy na około pół godziny/godzinę do wyrośnięcia. Blachę smarujemy olejem. Pieczemy cebularze przez około 20-25 minut w 180°C.

tagi: drożdże, maka, cukier, mleko, jajko, masło, sól, cebula, mak