Buraczana tarta z serem i zielonym groszkiem
Kategoria przepisu: Obiad
Składniki:
Ciasto:
200 g mąki
100 g zimnego masła
jajko
3 łyżki zimnej wody
szczypta soli
Farsz:
4-5 małych buraków
garść świeżego zielonego groszku
pół roladki sera koziego
łyżeczka soku z cytryny
olej
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Zagniatamy ciasto na tyle szybko, by składniki zbytnio się nie ogrzały, po czym chłodzimy przez pół godziny w lodówce. Wylepiamy ciastem formę keksową, nakłuwamy masę widelcem i podpiekamy 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180˚C.Buraki myjemy, obieramy, kroimy plasterki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą, posypujemy solą i pieprzem, podpiekamy około 15-20 minut w 180˚C. Na cieście układamy plasterki buraków, posypujemy groszkiem. Na wierzch kładziemy kawałki sera koziego. Zapiekamy około 20 minut w temperaturze 180˚C.
tagi: mąka, masło, woda, buraki, zielony groszek, ser kozi, sok z cytryny, olej