Na to masz dziś ochotę?

Brie w cieście francuskim

Kategoria przepisu: Deser/Przekąska

  • 15 minut
  • dla 4 osób
  • 282 kcal / porcję

Składniki:

1 ser brie
2 płaty ciasta francuskiego
2 łyżeczki gotowej żurawiny do mięsa
świeżo zmielony pieprz
1 jajko

Sposób przygotowania:

Ser Brie ułożyć na środku ciasta francuskiego, następnie na jego wierzch wyłożyć żurawinę, po czym całość delikatnie posypać świeżo zmielonym pieprzem. Wszystko dokładnie zawinąć ciastem i posmarować jajkiem, roztrzepanym wcześniej z odrobiną wody. Z pozostałego ciasta wyciąć dekoracyjne elementy i ozdobić nimi „paczuszkę” z sera, posmarować jajkiem.
Piec około 20 min. w temperaturze do 200 stopni C.
Podawać po ok. 20 min. od wyjęcia z piekarnika.
tagi: ser brie, ciasto francuskie, żurawina, pieprz, jajko,