Na to masz dziś ochotę?

Bananowe ciasto z jabłkami

Kategoria przepisu: Deser/Przekąska

  • 60 minut
  • dla 12 osób
  • 230 kcal / porcję

Składniki:

4 duże mocno dojrzałe banany
2 jabłka
1 jajko
30 dag mąki pszennej
1 łyżka kakao
15 dag cukru
5 dag masła
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Sposób przygotowania:

Obierz banany i rozdrobnij je za pomocą widelca. Powoli połącz je z dodawanymi kolejno: cukrem, mąką, jajkiem, kakao i sodą oczyszczoną. Rozpuść masło, delikatnie przestudź i dolej do masy. Jabłka umyj, obierz, pozbaw gniazd nasiennych, pokrój w kostkę i dodaj do reszty składników. Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 1 godz. W piekarniku nagrzanym do temperatury 150°C. Po wystudzeniu możesz od razu podawać lub polać roztopioną czekoladą.

tagi: banany, jabłka, jajko, mąka pszenna, kakao, cukier, masło, soda oczyszczana