Na to masz dziś ochotę?

Bakłażan zapiekany z kaszą, serem i pomidorami

Kategoria przepisu: Kolacja , Obiad

  • minut
  • dla osób
  • kcal / porcję

Składniki:

2 bakłażany
szklanka kaszy (jaglanej, pęczak lub kuskus)
2 pomidory
cebula
2 ząbki czosnku
pietruszka
ser mozarella
olej, sól, pieprz, papryka w proszku, oregano

Sposób przygotowania:

1. Bakłażany kroimy na połówki i pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
2. Wydrążamy upieczone bakłażany
3. Gotujemy kaszę.
4. Na patelni podsmażamy cebulę i czosnek, dodajemy posiekany miąższ z bakłażanów, doprawiamy i smażymy przez 5 minut. Potem odstawiamy z ognia.
5. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę.
6. Do farszu dodajemy kaszę oraz połowę pokrojonych pomidorów.
7. Nakładamy farsz do łódeczek w bakłażana.
8. Na wierzch nakładamy resztę pomidorów, doprawiamy i skrapiamy oliwą. Na koniec układamy plasterki sera mozarella.
9. Pieczemy ok. 20 minut w 180°C.

tagi: bakłażan, kasza, pomidory, cebula, czosnek, pietruszka, ser mozarella, olej, sól, pieprz, oregano