Babka ryżowa
Kategoria przepisu: Deser/Przekąska
Składniki:
1 szklanka mąki ryżowej
1 małe opakowanie jogurtu naturalnego
3 łyżki oleju ryżowego
2 jajka
3 łyżki mleka ryżowego
1 łyżka miodu lipowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
wanilia, kardamon
kakao (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Jajka wbić do miski i ubić na pianę. Dodać miód i dalej miksować, następnie stopniowo (po kilka łyżek) dodawać jogurt, mąkę, mleko ryżowe i olej. Wszystkie składniki połączyć, by uzyskać gładką masę. Dodać proszek do pieczenia, wanilię i kardamon, dokładnie wymieszać. Masę wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, piec w 180°C przez 50 minut. Wbijając patyczek w babkę, można sprawdzić, czy jest już upieczona. Babkę można obsypać kakao.
Tagi: mąka ryżowa, jogurt naturalny, jajka, olej ryżowy, mleko ryżowe, miód