Augustowska jagodzianka
Kategoria przepisu: Deser/Przekąska , Śniadanie
Składniki:
CIASTO:
0,5 kg mąki pszennej
250 ml mleka
20 g drożdży
szczypta soli
jajko
¼ szklanki oleju
5 łyżek cukru
pół łyżeczki startej skórki z cytryny
szczypta soli
NADZIENIE:
300 g jagód
3 łyżki cukru pudru
łyżka mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy łyżkę cukru i łyżkę mąki, po czym odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Łączymy resztę składników na ciasto, wlewamy rozczyn i wyrabiamy. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Po upływie tego czasu powinno podwoić swoją objętość.
Mieszamy składniki na nadzienie. Ciasto dzielimy na 18-20 równych części. Formujemy kulki, które spłaszczamy w dłoniach, nakładamy jagodowy farsz i zlepiamy brzegi ciasta. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zlepieniem do dołu.
Zostawiamy je na 15 minut, po czym pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Gdy przestygną, posypujemy cukrem pudrem.
tagi: mąka pszenna, mleko, drożdże, sól, jajka, olej, cukier, skórka z cytryny, jagody, cukier puder, mąka ziemniaczana