Na to masz dziś ochotę?

Arbuzowo-pomidorowe gazpacho

Kategoria przepisu: Obiad

  • 25 minut
  • dla 2 osób
  • 235 kcal / porcję

Składniki:

2 pomidory
400 g miąższu arbuza
10 obranych migdałów
1 mały ząbek czosnku
1 cebulka szalotka
2 łyżeczki octu winnego
2 łyżeczki oliwy extra virgin
sól himalajska
świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania:

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Miąższ pokroić na kawałki odcinając twarde szypułki, włożyć do miski. Miąższ arbuza oczyścić z nasion i dodać do pomidorów. Dodać obrane migdały, obrany czosnek i cebulkę, ocet, oliwę, doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i wszystko zmiksować blenderem. Przecedzić przez sitko do czystego naczynia szklanego lub ceramicznego, a następnie wstawić do lodówki na minimum godzinę do schłodzenia.

Tagi: pomidory, arbuz, migdaly, czosnek, szalotka, ocet winny, oliwa z oliwek, sól himalajska, pieprz