Na to masz dziś ochotę?

Antrykot z bakłażanem

Kategoria przepisu: Obiad

  • 60 minut
  • dla 2 osób
  • 475 kcal / porcję

Składniki:

250 g antrykotu, podzielonego na 2-3 porcje
3 łyżki oleju kokosowego
50 ml czerwonego wina lub bulionu
1 bakłażan pokrojony wzdłuż w cienkie plastry (6-8 plastrów)

Marynata:
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka ziół prowansalskich, świeżego tymianku lub drobno posiekanego rozmarynu
sól himalajska i pieprz

Dip:
200 ml przyprawy tzatziki
łyżka jogurtu koziego lub owczego
pieprz cayenne
pieprz czarny
sól himalajska

Sposób przygotowania:

Marynata:
Zioła, pieprz i sól dokładnie wymieszać z oliwą. Do tak przygotowanej marynaty włożyć mięso na ok. godzinę.

Dip:
Wymieszać przyprawę tzatziki z jogurtem, doprawić pieprzem cayenne, pieprzem czarnym oraz solą himalajską

Bakłażan:
Plastry bakłażana ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić blachę do piekarnika i piec przez około 10 min. w temperaturze ok. 200oC, aż plastry nabiorą złoto-brązowego koloru.

Mięso:
W tym czasie podgrzać olej kokosowy na patelni. Gdy tłuszcz będzie dobrze nagrzany, wyjąć mięso z marynaty i smażyć na patelni ok. 2-3 min. z każdej strony. Gdy mięso będzie różowe, można je zdjąć z patelni i położyć na podgrzanym talerzu lub przykryć folią aluminiową. Wlać odrobinę wina lub bulionu na patelnię, na której smażone było mięso i pomieszać powstały sos, po czym gotować do momentu, aż zgęstnieje. Sos w razie potrzeby można doprawić do smaku solą himalajską i pieprzem. Podawać mięso polane sosem z patelni, wraz z upieczonymi plastrami bakłażana. Dip zaserwować w osobnej miseczce.

Tagi: antrykot, olej kokosowy, czerwone wino, bulion, bakłażan, oliwa z oliwek, zioła prowansalskie, tymianek, rozmaryn, tzatziki, jogurt kozi, jogurt owczy