Na to masz dziś ochotę?

Naleśniki kokosowe z gruszką

Kategoria przepisu: Kolacja , Śniadanie

  • 30 minut
  • dla 1 osób
  • 670 kcal / porcję

Składniki:

5 łyżek mąki kokosowej 
4 łyżki mleka kokosowego
4 łyżki wody
1 łyżka oleju kokosowego
2 jajka
1 łyżka miodu
2 gruszki
szczypta soli himalajskiej
szczypta sody do pieczenia

Sposób przygotowania:

Łączymy jajka z olejem i połową miodu. Dodajemy mleko i stopniowo mieszankę mąki z sodą i solą. Całość krótko mieszamy.

Naleśniki smażymy na nieprzywierającej patelni beztłuszczowej. Jeśli używamy zwykłej patelni, przed każdą porcją ciasta dodajemy na nią odrobinę oleju kokosowego (czubek łyżeczki).

Gruszki myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Pokrojone w kostkę dusimy pod przykryciem w rondelku z 2 łyżkami wody. Gdy gruszki będą miękkie, dodajemy pozostałe pół łyżki miodu. Mus gruszkowy można zmiksować lub od razu podawać na gotowe naleśniki.

 

tagi: jajka, olej kokosowy, miód, mleko kokosowe, soda, sól, gruszki, mąka kokosowa, woda