Na to masz dziś ochotę?

Szaszłyki z indykiem

Kategoria przepisu: Kolacja , Obiad

  • 60 minut
  • dla 10 osób
  • 61 kcal / porcję

Składniki:

150 g piersi z indyka
5 pieczarek
1 cukinia
2 papryki (czerwona i żółta)
10 pomidorków koktajlowych
2 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki octu balsamicznego
2 ząbki czosnku
zioła prowansalskie
słodka papryka
sól himalajska

Sposób przygotowania:

Mięso z indyka kroimy, zanurzamy w marynacie z oleju kokosowego, octu balsamicznego, posiekanego czosnku i przypraw. Wstawiamy do lodówki. Cukinię kroimy na pół a następnie każdą połówkę kroimy w plasterki. Papryki kroimy w dużą kostkę, a całe pieczarki (z nóżką) po obraniu kroimy na ćwiartki. Warzywa (oprócz pomidorków) mieszamy z olejem kokosowym, octem balsamicznym i przyprawami. Odstawiamy do lodówki na 45 minut. Po tym czasie nadziewamy składniki na długie patyczki do szaszłyków na przemian z kawałkami indyka oraz pomidorkami koktajlowymi. Szaszłyki grillujemy ok. 20 minut.

 

tagi: filet z indyka, olej kokosowy, ocet balsamiczny, czosnek, cukinia, papryka, pieczarki, pomidorki koktajlowe, zioła prowansalskie, sol himalajska, słodka papryka